Varför skaffa katt?

Katter är underbara husdjur och det finns många anledningar till att man väljer katt framför andra djur. Tänk på att katten inte är en slit-och-slängvara utan man ska bara skaffa katt om man har tid, energi och råd till det. Att katter är självständiga innebär inte att de saknar behov för kärlek och omvårdnad.

Lägre kostnadercat-694730_960_720

Jämfört med en hund är katter billiga i drift. Inköpspriset för en vanlig huskatt ligger på 0-1000 kronor, men man bör tänka på att de som skänker bort katter sällan är seriösa. Betalar man lite mer brukar katterna vara både veterinärbesiktigade och vaccinerade innan köpet. Om man skaffar sin katt via ett katthem är kostnaden runt en tusenlapp men då ingår det nyss nämnda och ofta även sterilisering.

Månadskostnaden efter att man köpt allt grundläggande ligger på knappt 300-400 kronor för en katt. Då ingår försäkring, foder och kattsand. Kattlåda, leksaker, säng och andra nödvändiga saker som köps in innan katten hämtas går oftast på mindre än en tusenlapp om man inte vill lyxa till det.

Prismässigt ligger alltså katter på en mycket lägre nivå än hundar, vilka beroende på ras och storlek oftast kostar mellan 600 kronor och åtskilliga tusenlappar i månaden.

Ger mer frihet än hundar

En katt får inte lämnas ensam mer än 12 timmar i sträck, men i övrigt är den väldigt självständig. Katter sover runt 20 timmar om dygnet och har inte lika stort behov av aktivering som hundar. De har inte behov av att gå ut på promenader 4-5 gånger om dygnet så man blir inte låst. Katter tar alltså upp mycket mindre tid än hundar, men man ska ändå aktivera katten regelbundet med hjälp av lek och kel så att den inte mår dåligt.

Längre livslängd

Bland de vanligaste husdjuren har katter längst livslängd. Det är förstås högst individuellt hur länge en katt lever men genomsnittslivslängden ligger mellan 12-18 år. Innekatter lever generellt längre än utekatter eftersom de inte utsätts för lika många faror och sjukdomar. Det finns faktiskt katter som blivit närmare 30 år gamla, så man kan njuta av ett långt liv tillsammans.