Tamkattens historia

En gammal kamrat

Katten har vandrat vid människans sida i många tusen år. Det tidigaste beviset på att katter var älskade husdjur är daterat till 7500 år f. Kr. Man hittade nämligen en grav från den här tiden på ön Cypern, och alldeles bredvid gravendsc_0015-4 fanns en mindre grav innehållandes ett kattskelett. Både människo- och kattskelettet hade vinklats på ett speciellt sätt som fått forskarna att tro att de gravlagts samtidigt och levde tillsammans.

Man anser att katten levt tillsammans med människan ända sedan civilisationens uppkomst. Från början var förhållandet mest praktiskt. Katterna användes som skadedjurskontroll och fångade möss och råttor som annars skulle ha ätit upp skörden för människorna. Som belöning fick katterna lätt åtkomst till mat, så det var verkligen en vinn-vinnsituation.

Gudomliga katter i Egypten

Gudinnorna Isis och Bastet hade täta band till katter och tack vare detta började även katter att tillbes i det antika Egypten. Bland annat gällde dödsstraff om man uppsåtligen dödade en katt, och det var varje medborgares skyldighet att se till att inga katter skadades vid exempelvis bränder.

Det var vanligt att katter mumifierades efter sin död, precis som människor, och överklassen balsamerade och ställde ofta ut sina döda katter för att visa vördnad. När en älskad katt dog genomgick ägarna en sorgeperiod precis som när familjemedlemmar dör, så det är uppenbart att katten var mycket omtyckt bland egyptierna.

Svarta katter – tur eller otur?

Traditionellt har svarta katter ansetts bringa otur och har symboliserat såväl ondska och mörker som döden själv. Ett undantag är dock Storbritannien där svarta katter tvärtom var goda tecken och ansågs föra med sig mycket tur, så kanske kan det vara lämpligt att ta sin katt till hjälp nästa gång man spelar Blackjack eller något annat casinospel på internet.

Den moderna katten

Nuförtiden är tamkatten först och främst ett sällskap i de flesta industrialiserade länder. Det förekommer dock fortfarande att katter används för att minska antalet skadedjur på bondgårdar och i mindre utvecklade länder där dessa är vanligt förekommande. En annan vanlig användning är att ha katten som utställningskatt, vilket är populärt bland de som äger raskatter.