Skaffa katt vid allergi

Kattallergi är mycket vanligt och kan ge symptom i form av bland annat snuva, nästäppa, rinnande ögon, hosta och andningssvårigheter. De flesta har ganska milda symptom som liknar pollenallergi men i vissa fall blir den allergiska reaktionen så svår att man får anafylaktisk chock och måste uppsöka sjukvården akut.

Beroende på hur svår allergin är finns det sätt att minska eller helt slippa symptomen av sin kattallergi. Detta gäller både om man vill kunna umgås med andras katter och om man vill ha en egen.

Pälsvård är noga

Oavsett vilken ras man skaffar är det mycket noga att sköta om pälsen. Allergenerna – vilket är vad man som allergiker reagerar på – finns i de flesta fall i kattens saliv. När den sedan slickar sig hamnar de istället i pälsen, vilket är varför kpexels-photo-126407attallergiker ofta reagerar på kringflygande pälsstrån.

Genom att bada katten ofta försvinner stora mängder av allergenerna och det blir mycket lättare att umgås med den. Man kan med fördel bada katten en gång i veckan för att hålla inomhusluften tämligen fri från allergener. Även daglig borstning är viktig då det tar bort lös päls och förhindrar att denna hamnar på möbler, kläder och i luften.

Det finns även olika typer av allergisprayer som sprayas på kattens päls. Dessa hjälper också till med att minska allergenerna och kan underlätta umgänge med katten. Även kattfodret kan ha stor inverkan. Ser man till att mata sin katt med näringsrikt foder som håller pälsen i bra skick minskar risken för att den ska utveckla mjäll som gärna sätter igång allergiska reaktioner.

Ålder och ras spelar roll

Kattungar har mycket högre nivåer av allergener än vuxna katter, och hankatter högre än honor. Det kan därför vara lämpligt att adoptera en lite äldre katt även om kattungar är mycket frestande.

Vissa raser anses mer allergivänliga än andra, men man bör ha i åtanke att det är individuellt. En allergiker kanske tål en ras som en annan blir jättesjuk av. Det gäller att pröva sig fram, men rent generellt gäller att Sibiriska katter, Ragdolls, Abessinier, Cornish och Devon Rex, Siameser och Balineser är bra allergikatter.