Helig Birma

Helig Birma har sina rötter i de heliga templen i de norra delarna av Burma. Namnet kommer från det franska ordet för Burma, Birmanie. Katterna gavs bort som cat-712961_960_720gåvor till personer som hjälpt till vid templet och i vissa fall smugglades individer ut ur landet av upptäcktsresande. På så vis kom rasen till Europa.

I Frankrike återavlades rasen efter andra världskriget då de flesta av Europas birmor gått åt under stridigheterna. För att återfå rasens ursprungliga utseende och personlighet avlade man fram den med hjälp av de återstående birmorna, perserkatter och siameser. Tack vare siamesernas pälsmönster och perserkatternas långa päls lyckades man återskapa den heliga birman nästan till punkt och pricka och samtidigt hålla inavelsgraden förhållandevis låg, även om den ligger på en högre nivå än hos andra raser.

Social och lekfull

Personlighetsmässigt liknar den heliga birman en hund. Den är mycket tillgiven och social och vill gärna spendera mycket tid med sin ägare. Birman är därför ingen ensamkatt utan måste ha sällskap av andra djur om man inte är hemma på dagarna.

Rasen gillar att apportera och leker gärna med såväl andra katter som med människor. Någonting som skiljer den från andra kattraser är att birmor helst håller sig nere på golvet istället för att hoppa upp på bokhyllor och andra möbler. Man behöver därför inte oroa sig för att katten ska klättra i gardinerna eller julgranen.

En lättskött ras

Den heliga birman är en mycket lättskött katt. Man skulle kunna tro att den ganska långa pälsen kräver en hel del borstning och bad men rasen saknar faktiskt underpäls. Det innebär att den fäller mycket mindre hår än andra långhåriga raser och den lämpar sig därför mycket bra för många allergiker.

Rasen är förhållandevis frisk men det händer att individer drabbas av hjärtsjukdomen HCM, hypertrofisk kardiomyopati, vilket innebär förtjockad hjärtmuskel och förstorat förmak. Risken med HCM är främst att den kan leda till följdsjukdomar som blodproppar, men så länge katten slipper dessa kan den leva ett fullgott liv och sjukdomen anses inte påverka livslängden eller kvaliteten negativt.