Grundläggande skötselråd

Det är viktigt att se till att ens katt mår bra. Därför bör man följa vissa grundläggande råd som rör kattens generella skötsel i form av vård och mat.

Umgås med katten

Någonting som är viktigt att komma ihåg är att även katter är sociala djur. Det är förbjudet enligt lag att lämna dem utan uppsikt i mer än 12 timmar per dygn, eftersom det finns risk att de blir sjuka eller skadar sig. När man är hemma med sin katt är det också noga att den får socialisering i form av att bli klappad, omskött och lekt med.

Viktigt med rätt foder

När det kommer till kattens foder finns det hundratals sorter att välja mellan. Skulle det vara så att katten har någon sjukdom som gör att den till exempel lätt får urin stenar är det viktigt att den äter specialfoder för just den problematiken.cat-67345_960_720 Annars kan den snabbt bli mycket sjuk och behöva uppsöka veterinären.

En del fodersorter är specialiserade på att ge extra fin päls, vilket passar utställningskatter, medan andra inriktar sig på olika aktivitetsnivåer, åldrar och raser. Köper man katten från en uppfödare har denne säkert ett foder som använts under kattens uppväxt och om man känner sig vilse i kattmatsdjungeln kan det vara lämpligt att fortsätta med samma sort.

Självklart ska man också se till att katten alltid har tillgång till friskt vatten. Många katter tycker inte om stillastående vatten utan dricker gärna ur kranar. Det kan i sådana fall vara lämpligt att skaffa en vattenfontän för katter. Dessa låter katten dricka porlande och forsande vatten som hålls rent med hjälp av kolfilter.

Regelbunden pälsvård

Beroende på vilken sorts päls katten har behöver den olika intensitet av pälsvård. Långhåriga katter som perser behöver borstas dagligen och även badas ganska ofta så att pälsen inte bildar smärtsamma tovor. Katter med kortare päls behöver bara borstas ibland och bad är i princip bara nödvändigt om de lortat ner pälsen.

Alla katter behöver klippa klorna regelbundet, speciellt inomhuskatter. Hur fort klorna växer är individuellt men 1-2 gånger i månaden kan vara ett lämpligt tidsintervall.