Att tänka på vid köp av kattunge

Är man intresserad av katter kan det vara frestande att skaffa en kattunge direkt. För att den ska trivas hos sin familj och för man själv ska kunna ha allt nödvändigt hemma är det dock viktigt att planera i god tid innan köpet.

Vilken ras passar bäst?

Ibland fungerar en vanlig huskatt bra, men om man funderar på att ha sin kattunge som utställningskatt eller om man är förtjust i ett visst utseende kanske man föredrarcat-1074657_960_720 specifika raser.

Det är viktigt att inte bara gå efter hur katten ser ut. Alla raser har olika karaktärsdrag och det är viktigt att man skaffar en katt som passar ihop med familjen. Vissa raser är mer självständiga och mindre sociala medan andra har mycket stora behov av att få vara med och umgås med familjen.

Man bör också fundera på hur mycket tid man vill lägga ner på pälsvård. Orkar man borsta katten dagligen? Kan man tänka sig att bada den ofta?

Var förberedd

Köp gärna hem allt som behövs innan kattungen ska hämtas. Det innebär saker som foder, en egen sovplats, några leksaker och kanske ett gosedjur.

Har man små barn är det också lämpligt att tala med dem om hur man ska bete sig runt kattungen de första dagarna. Den kommer att sakna sin mamma och kanske vara lite lättskrämd i början, så det är viktigt att kattungen får vara ifred och att man bara tar upp den när den själv vill. Kattungen bör ha en avskild sovplats där ingen kommer åt den och dit den kan gå när den behöver lugn och ro.

Eftersom kattungar oftast inte är helt och hållet rumsrena när de kommer från uppfödaren måste man också fundera på hur situationen ska lösas. Kanske kan det vara lämpligt att lägga ut tidningspapper kring kattungens hörna ifall en olycka skulle ske. Det gäller att visa tålamod i början och inte bli arg om den skulle kissa bredvid lådan. Katter lär sig snabbt så det är bara en övergående fas.