Adoptera gärna en vuxen katt

De flesta som skaffar katt vill gärna ha en kattunge. Man bör dock överväga att istället adoptera en äldre katt eftersom det har sina fördelar. Att katten har några år på nacken bör inte avskräcka någon – normalt sett lever en katt i omkring 20 år så även om den är 4-5 år gammal innebär det att man får många trevliga år tillsammans.

Vuxna katter är uppfostrade och lugna

Man kommer snabbt att märka att den vuxna katten inte alls är lika vild som en kattunge. Det innebär inte att en vuxen katt saknar leklust – tvärtom tycker katter om attcat-1098727_960_720 leka upp till en ganska hög ålder så även äldre katter fungerar bra med lekfulla barn i familjen. Däremot slipper man att de klättrar i gardiner eller river sönder möbler.

Den vuxna katten har också den fördelen att den är lådtränad och risken för att den kissar utanför kattlådan är mycket liten. Om man har andra djur, som exempelvis hund, kan man välja en katt som redan är hundvan och man behöver därför inte vänja den vid andra husdjur utan förhoppningsvis kommer de bra överens direkt.

Många hemlösa katter

I Sverige finns det tyvärr många katter som saknar hem. Ibland beror det på att de övergivits, andra gånger har ägaren drabbats av sjukdom eller avlidit och katten hamnar därför på katthem. Äldre katter blir ofta kvar längre på katthemmen än vad kattungar blir. Det har mycket att göra med att kattungar är små och söta och många anser att vuxna katter inte är lika charmiga.

Tar man sig tid till att umgås med en katt som är lite äldre kommer man dock märka att de har underbara personligheter och kan vara minst lika bra alternativ som kattungar. Man gör både katten och katthemmet en tjänst genom att adoptera en individ som annars hade förblivit ägarlös under månader eller till och med år.

Som bonus kan nämnas att äldre katter oftast kommer både steriliserade, ID-märkta och vaccinerade så man slipper tänka på brådskande veterinärbesök tätt inpå adoptionen.